PRZEPISY
naszych smaków lemoniad Qeency.
Czy wiesz,że koktajl czy drink nabierze jeszcze wyraźniejszego smaku, jak zamiast wody sodowej dodasz owocową, gazowaną lemoniadę. Poczuj się jak profesjonalista i sam spróbuj przygotować orzeźwiające koktajle. Zapoznaj się z przepisami, jak masz ukończone 21 lat. Poniżej propozycja Mateusza, wykładowcy Krakowskiej Szkoły Barmanów.
POWIEW LATA
Przepis na orzeźwienie
Sposób przygotowania:
Niesamowity w smaku, koktajl dla Fanów Aperola i letnich smaków. Do shakera wrzucamy znaczną ilość kostek lodu. Następnie dodajemy Apretivo i likier – potrząsamy energicznie.
Przelewamy do szklanki i dolewamy lemoniadę. Najlepiej drink podawać w długiej ozdobnej
szklance. Brzego szkła ozdabiamy plasterkiem pomarańczy, ananasa i jabłka. Dodajmy słomkę
papierową lub metalową i gotowe!
Składniki:
- 80 ml Aparetivo ( Aperol) bądź czerwony wermut
- 15 ml likier Yuzu
- Top up Qeency lemoniada Mojito lub cytryna z agrestem na dopełnienie
PEACH LADY
Na osłodę chwili
Sposób przygotowania:
Owocowy smak. Idealny dla Pań o wyrafinowanym guście. Potrzebujesz duży kielich do wina, najlepiej pękaty jak do czerwonego wina. Umieść w kielichu kostki lodu, wlej porcję wódki lub ginu, dodaj likier brzoskwiniowy. Dolej gazowaną Qeency lemoniadę o smaku arbuza lub rabarbaru.
Warto dodać do środka kilka malin i listki bazylii. Brzeg kieliszka możesz ozdobić plastrem
ananasa.
Składniki:
- 50 ml wódka lub gin
- 20 ml likier brzoskiwniowy ( peach tree ) lub triple sec ( pomarańcze)
- 20 ml Top up lemoniada
CUBA AFTERNOON
Gorące rytmy i kubańskie smaki
Sposób przygotowania:
Do shakera wrzucamy kilka kostek lodu. Następnie wlewamy rum, syrop marakuja, mleko kokosowe i sok pomarańczowy, mieszamy w shakerze. Przelewamy do specjalnego kieliszka, najlepiej perfect Coupette o pojemności 1,4 dl. Na koniec dolewamy do smaku gazowaną lemoniadę Qeency o smaku agrestowym. Brzeg szkła ozdabiamy paskami wyciętymi z pomarańczy oraz listkiem mięty. Na wierzch drinka wrzucamy lukrecje i matcha.
Składniki:
- 50 ml rumu
- 20 ml syropu mango lub marakuja
- 30 ml mleko kokosowe
- 40 ml sok pomarańczowy
- Top up Qeency lemoniada o smaku agrestowym
DARK CHERRY
Koktajl na rozgrzanie
Sposób przygotowania:
Wraz z kostkami lody wlej do shakera wszystkie składniki oprócz lemoniady. Wstrząśnij energicznie. Przelej całą zawartość do dużego kieliszka typu Goblet. Serwuje się w nich również piwo. Dolej na koniec gazowaną Qeency lemoniadę, o smaku arbuzowym i udekoruj brzegi kieliszka plasterkiem pociętej pomarańczy.
Składniki:
- 40 ml wiśniówki
- 20 ml brandy
- 80 ml soku GREAT z granata
- 20 ml syropu cukrowego
- 10 ml soku z cytryny lub limonki
- Top up Qeency lemoniada o smaku arbuzowym
WHITE COCO
Sposób przygotowania:
Mistrzostwo smaku dla kochających kokos i kakao. Wszystkie składniki mocno wstrząśnij w shakerze z kostkami lodu i odcedź przez sitko barowe do kieliszka typu Martini. Na końcu dodaj lemoniadę Qeency o smaku mojito. Udekoruj ziarenkami kawy.
Składniki:
- 40 ml rumu
- 30 mleko kokosowe
- 20 ml likieru białe kakao
- Top up lemoniada
KOKTAJL LEMO
Sposób przygotowania:
Do przygotowania tego koktajlu możesz użyć shakera lub zmieszać składniki w kieliszku. Do środka wrzuć kilka słodkich malin ( można wykorzystać też mrożone) .Warto zawsze dodać kilka kostek lodu w upalne dni. Całość dopełniamy zmrożoną lemoniadą Qeency. Udekoruj kieliszek plasterkiem pomarańczy i listkiem bazylii.
Składniki:
- 50 ml wódki lub ginu
- 320 ml – 30 ml syropu (zalewy) z puszki po brzoskwiniach wedle upodobań
- Można również dodać pokrojone drobno brzoskwinie rezygnując z syropu
- 10 ml soku z cytryny
LIGHT QEENCY
Lekki i orzeźwiający drink
Sposób przygotowania:
Do przygotowania tego koktajlu możesz użyć shakera lub zmieszać składniki w szklance typu long. Zamiast syropu cukrowanego możesz zamiennie zastosować łyżeczkę brązowego cukru. Całość dopełnij gazowaną lemoniadą Qeency mojito. Do środka wrzuć wycięty pasek ogórka wiosennego, plasterki limonki i gałązkę rozmarynu. Nie zapomnij o papierowej lub metalowej słomce.
Składniki:
- 50 ml wódki lub ginu
- 10-20 ml syropu cukrowego ( rozrabiamy cukier z ciepłą wodą w stosunku 1:1)
- 50ml Qeency lemoniada Moijto
EXOTIC MANGO
Sposób przygotowania:
Koktajl, dzięki, któremu przeniesiesz się na egzotyczne plaże. Intensywny smak Mango czyni ten drink wyjątkowo lubianym przez podróżujących do Tajlandii. Całość składników wrzucamy do shakera i energicznie potrząsamy, następnie przelewamy do dużego kieliszka do wina. Uzupełniamy Qeency lemoniadą o smaku agrestu lub rabarbaru. Do kieliszka dodajemy kilka borówek amerykańskich oraz plasterki cytryny. Całość dekorujemy listkami mięty. Możemy również wszystkie składniki zmieszać w szkle za pomocą łyżeczki.
Składniki:
- 50 ml wódki lub ginu
- 40 ml puree mango ( kupujemy mango w syropie i miksujemy)
- Zamiennie można użyć zalewy z mango
- 10 ml soku z cytryny
- Całość dopełniamy lemoniadą Qeency o smaku agrestu
TROPICAL QEENCY
Sposób przygotowania:
Niesamowicie owocowy, o tropikalnym smaku drink. Do długiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu, następnie wymieszaj pozostałe składniki. Dodaj Qeency lemoniadę, cienki kawałek gruszki, ananasa oraz listki bazylii. Pamiętaj o słomce, papierowej lub metalowej.
Składniki:
- 40 ml wódki lub rumu
- 80 ml soku pomarańczowego
- 20 ml syropu ananasowego ( zalewa z puszki)
- Całość dopełniamy Qeency lemoniadą agrestową
QEENCY SANGRIA
Sposób przygotowania:
Idealny koktajl na upalne wieczory ze znajomymi. Przygotuj duży, szklany dzban. Wszystkie składniki wlej do dzbanka. Wymieszaj łyżką. Dodaj świeże owoce i gazowaną lemoniadę. Nalewaj z dzbanka do szklanek.
Składniki:
- 80-100 ml brandy
- 100 ml soku pomarańczowego
- 100 ml soku żurawinowego
- 80 ml czerwonego wina
- Całość dopełanimy Qeency gazowaną lemoniadą o smaku agrestu lub arbuza
COSMO SHOT
Sposób przygotowania:
Porcja na 6 kieliszków. Wszystkie składniki wymieszaj w shakerze, przelej do kieliszków i dopełnij lemoniadą agrestową. Do dekoracji wykorzystaj parasolkę do drinków lub ozdobne mieszadełko.
Składniki:
- 80 ml wódki
- 20 ml soku z cytryny
- 20 ml syropu cukrowego
- Mała łyżeczka matchy
- Qeency niegazowana lemoniada agrest/rabarbar