Lemoniada to jeden z najstarszych trunków świata. Rzymianie pili już ją w XII wieku. Oryginalna lemoniada był napojem stworzonym przy wykorzystaniu owoców cytryny.
Cytrusy istnieją juz około 8 milionów lat
Cytrusy istnieją juz około 8 milionów lat i swój początek miały w chińskiej prowiznji Yunnan. Jeszcze inne, że Żydzi poznali ją przed czasami Chrystusa.
Pod koniec XII wieku Ibn Jami, osobisty lekarz wielki przywódca muzułmański Saladyn, napisał traktat o cytrynie, po którym jest częściej wspominany w basenie Morza Śródziemnego Egipcjanie XIV wieku wiedzieli o cytrynie. Większość z nich piła wino miodowe. Wzdłuż egipskiego wybrzeża Morza Śródziemnego ludzie pili kaszkab, napój ze sfermentowanego jęczmienia i mięty, ruty, czarnego pieprzu i liścia cytrynowego.
Lemoniada pochodzi ze średniowiecznego Egiptu
Wygląda na to, że ten orzeźwiający napój, lemoniada, mógł pochodzić ze średniowiecznego Egiptu. Chociaż cytryna pochodzi dalej ze wschodu, a lemoniada mogła być równie dobrze wynaleziona w jednym ze wschodnich krajów, najwcześniejsze pisemne dowody lemoniady pochodzą z Egiptu.
Uprawa cytryny nie należała do łatwych. Mniejsza, większa, gruba skórka i nieraz z małą ilościa miąższu lub soku. Orzeźwiający cydowny kwaskowaty smak cytryny jednak wart był poświęceń.
W wieku XVII lemoniada pojawia się na paryskich ulicach
Z początkiem XVII wieku lemoniada pojawia sie na paryskich ulicach. Sprzedawana z kubłaków przymocowanych na plecach, przygotowana już z gazowanej wody soku cytryny i domieszki miodu. Popularna w całej Europie lemoniada stała się bardzo modna w Paryżu. Sprzedawcy zarejestrowali i utworzyli związek o nazwie Compagnie de Limonadiers. Szał lemoniadowy pomógł nawet Paryżowi odeprzeć zarazę.

W roku 1783 niemiecki zegarmistrz i jubiler Johann Jacob Schweppe opracował metodę nasycania napojów dwutlenkiem węgla[1]. za pomocą pompy kompresyjnej, która zwiększyła wydajność produkcji masowej i tak powstał cytrynowy napój Shweppes.
Advertisement: Schweppes Mineral-Waters, published 1883, trimmed and balanced.
Kultowa Lemoniada w Ameryce
Emigracja Europejczyków do Ameryki przywiozła za sobą orzeźwiający napój.
Amerykanie zakochali się w lemoniadzie i przez pewien czas polecana była nawet jako alternatywa dla alkoholu. W latach 1877–1881 podczas zakazu spożywania alkoholu na masowych uroczystościach powstało hasło „Żegnamy alkohol, witamy lemoniadę”. Wiktoriańskie kobiety promowały napój i rozpowszechniały przepis na przygotowanie.
XIX wiek z różową lemoniadą
W XIX wieku lemoniada zmienia kolor na różowy i smakuje jeszcze lepiej z lodem. Pierwsza wzmianka wskazująca i łącząca cyrk wędrowny z lemoniadą pochodzi z Wheeling Register w Wirginii Zachodniej w 1879 roku. Podobno pracownik niechcący upuścił czerwone, cynamonowe cukierki do zbiornika z klasyczną lemoniadą. Nie mając czasu i ukrywając co zrobił podał taką ludziom, którzy zachwycili się smakiem. Historia mówi, że od tego czasu sprzedaż podwoiła się i odtąd każdy poważany cyrk serwował widzom różową lemoniadę.