Jak powstaje woda kokosowa?

Woda kokosowa to naturalny płyn, wytwarzany przez owoce palmy kokosowej. Woda pobierana jest przez to egzotyczne drzewo prosto z ziemi. Następnie wędruje korzeniami przez pień do korony palmy. Podczas całej drogi wzbogacana jest minerałami i ulega na końcu filtracji. Po około 80 dniach po kwitnieniu powstaje orzech wystarczającej wielkości. Wnętrze wypełnione jest już płynem. Warto nadmienić jak nazywa się skorupa młodego orzecha kokosowego. Mowa o kojra. Jest to zewnętrzna warstwa orzecha kokosowego, otulająca pestkę kokosa. Jest dosyć miękka i delikatna. W zależności od stadium rozwoju i potrzeby wykorzystania kokosów, plantatorzy zaczynają swoje zbiory.

Nie jest to łatwe zadanie, ze względu na wysokość palm oraz częstotliwość zbioru. Kokosy należy zbierać przynajmniej raz w miesiącu, w przeciwnym razie przejrzałe orzechy kiełkują na drzewie. Po zerwaniu, z orzechów uzyskujemy czysty, naturalny, lekko biały płyn.

Woda kokosowa jest bezpośrednio nalewana do kartoników lub butelek napojów. Tym sposobem uzyskujemy jeden z najbardziej naturalnych egzotycznych napojów. Palmy kokosowe nie rosną jednak w Polsce, więc woda z kokosów transportowana jest w sterylnych warunkach do Polski. Dzięki procesowi pasteryzacji trzyma swoją świeżość i jakość.